ПРЕСА ПРО НАС

"Карпатія" - з вертепом у серці

10.02.2009 17:37


морозяно…
Третій Всеукраїнський фестиваль вертепів «Карпатія» цієї суботи зібрав вертепи з усіх-усюд до Івано-Франківська. Протягом кількох годин на площі Вічевій у центрі міста глядачі спостерігали за яскравими дійствами вертепних колективів не лише Західної України, а й, приміром, Донеччини та Херсона. Вік і досвід учасників також був різним — від дитячих студій до досвідчених акторів.
Незмінним організатором фестивалю є мистецьке об`єднання «Остання Барикада». Цьогоріч «родзинкою» свята став підготований організаторами «Зоряний вертеп» за участі відомих політиків та зірок телеекрану.
Хоча, сюжет вертепного дійства є сталим ось уже протягом сторіч, у різні часи сценарії вертепів набували актуальних інтерпретацій. Так цьогоріч вертепні діалоги рясніли згадками про «газові війни» та економічну кризу. Але, попри злободенні теми у фіналі кожної вистави добро перемагало зло і світла коляда знаменувала народження Сина Божого.

Ну ось по суті все, що можу сказати мовою газетної статті про «Карпатію». А від себе додам, що їхали ми туди побачитися з друзями, а побачили справжнє свято, його не порівняти з тим домашнім Різдвом, котре мені (та й багато кому із вас) доводиться проводити на «історичній батьківщині». Власне «Карпатія» це втілення мого ідеалу Різдва — морозяного, кутастого, барвистого, іскристого, вибухового, в якому все блищить, крутиться, бігає довкола тебе химерними перебиранцями і сміється.

Організатори свята досягли дивовижного ефекту — така концентрація вертепів створила особливу енергетику, коли межа між реальним та міфічним практично зникла і зимове місто, наповнене чудернацькими персонажами поруч звичайних людей виглядало напрочуд гармонійно. На вулицях Івано-Франківська не було зайвого пафосу та «натягнутості» стандартних народних гулянь. В мене особисто цей настрій викликав асоціації із Святом Воскресаючого Духу. Так і хочеться процитувати слова сучасника: «і відступала підла Костомаха під гучними ударами людського Безсмертя»


ось такі дівчата навчаються у Києво-Могилянській академії


персонажі сучасних вертепів бувають напрочуд колоритними


цар Ірод (поет Артем Полежака) і солдат (письменник Андрій Кокотюха)


газова труба — власність злого царя


міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в ролі гетьмана-миротворця

фото Анатоля Кукули

http://slonyk.com/blog/publicing/253.html

КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

НАШІ ДРУЗІ





Буквоїд

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»