ПРЕСА ПРО НАС

День Незалежності з Махном (2006р.).

17.02.2009 16:08

 

У максимальній демократизації відзначення головного свята країни - Дня Незалежності - зацікавлені “и стар, и млад”, адже це - головне свято країни, свято всіх українців.Саме мету утвердження максимально демократичного і справді народного відзначення Дня Незалежності - державного свята, що ідейно об’єднує всіх українських громадян, поставило собі мистецьке об’єднання “Остання Барикада” (м. Київ). При цьому ідея народного свята і відзначення Дня Незалежності передбачається саме в м. Гуляйполі, яке, попри, здавалось би, свою теперішню непримітність, насправді є одним із найвідоміших (у всесвітніх масштабах) історичних об’єктів України - центром повстанського руху під проводом легендарного повстанського ватажка Нестора Махна (Махновщини).

На жаль, незважаючи на складну і героїчну історію, Україна має не так вже й багато національних героїв світового масштабу. І революціонер-ідеаліст, борець за волю Нестор Махно є одним із таких лідерів, адже його ім’я та назва “Гуляйполе” є добре відомими брендами не тільки в Україні, але й в усьому світі.

Тому й виникла ідея проведення дійсно народного свята –“Дня Незалежності з Махном”, покликаного стати значною подією в мистецькій сфері. Ця мистецька акція запланована як всеукраїнський музично-літературний фестиваль, який із наступного року має набути міжнародного статусу. Фестиваль у Гуляйполі вже в цьому році збере найпопулярніших українських музикантів та провідних українських літераторів. Відтак, проведення фестивалю сприятиме популяризації кращих зразків національного мистецтва, яке, незважаючи на значний час, що минув з моменту здобуття Україною незалежності, й досі потребує всебічної підтримки. Досі сучасне українське мистецтво в нашій країні значною мірою зосереджувалось в Західній Україні й у столиці, тому проведення щорічного фестивалю в Гуляйполі стане вагомим кроком у просуванні української національної культури на Схід і Південь, для сприяння консолідації та розвиткові українського народу, відродження його історичної свідомості, традицій і культури.

В ході підготовки фестивалю виявилося, що величезна кількість людей в Україні і за кордоном пам’ятають, шанують і поважають волелюбні традиції Нестора Махна і готові взяти у ньому участь чи надати посильну допомогу.

Кращі музичні гурти бажають приїхати в Гуляйполе на День Незалежності, а популярний український музикант Олександр Власюк (гурт “Вій”), відомий як “лірник Сашко”, навіть скасував своє турне по США, заплановане на День Незалежності України. На сьогоднішній день вже виявили бажання приїхати на фестиваль такі музичні гурти, як “Вертеп” (м. Дніпропетровськ), “Мad Неаds” (м. Київ), “Мертвий півень” (м. Львів), “Перкалаба” (м. Івано-Франківськ), “От Вінта” (м. Рівне), “Перлини степу” (м. Київ), “Гуцул Каліпсо” (м. Чернівці), “П@п@ Карло” (м. Харків), “Вій” (м. Київ), “Русичі” (м. Бєлгород-Дністровський), “Вася Club” (м. Київ), “Хорта” (м. Запоріжжя), “Трансформер” (м. Полтава), “Ойра” (м. Харків), “Арахнофобія” (м. Полтава). Крім того, до нас приїдуть провідні українські барди Едуард Драч і Анатолій Сухий та багато найвідоміших письменників, серед яких Сергій Жадан, Лесь Подерв′янський, Світлана Поваляєва, Андрій Кокотюха, Іван Драч та багато-багато інших.

Крім того, на нашому фестивалі в Гуляйполі відбудеться презентація 12-серійного фільму “9 життів Нестора Махна”. Окрім великої і насиченої концертної програми, заплановано проведення карнавально-розважальних акцій та конкурсів, таких, як “Махновські читання”, “Поетичний боді-арт”, “Гонки на тачанках”, “Томатний лідер нації”, “Хата-читальня лірника Сашка”, “Бардівська ватра”.

Спеціально з Москви приїде відомий політичний експерт Андрій Окара, щоб прочитати бажаючим лекцію з політології. З Одеси приїде відомий український історик Віктор Савченко для презентації своєї книги “Махно”.

Тобто, фестиваль “День Незалежності з Махном” - це демократичне, яскраве і сучасне свято для народу, де кожен бажаючий зможе прийти і абсолютно безкоштовно послухати відомі мистецькі колективи, цікавих людей, поспілкуватись з ними безпосередньо та цікаво і весело відсвяткувати День Незалежності.

До цього заходу зараз вже підключилась величезна кількість провідних українських телеканалів, газет, журналів і інтернет-видань, в результаті чого про проведення фестивалю у Гуляйполі будуть повідомляти і висвітлювати його хід близько трьох десятків найвідоміших медіа-партнерів, серед яких Телеканал “НТН”, Радіо “Ера”, “Україна молода” (газета), “Радіо Київ”, “Без Цензури” (газета й інтернет-видання), 5 канал, “Київський телеграф” (газета), мистецька агенція “Арт-Вертеп” (м. Дніпропетровськ), “МИГ” (газета, м. Запоріжжя), “Львівська газета”, “Афіша” (М.Київ), “OstaNNя Барикада” (м. Харків, iнтернет-видання), “Главред” (інтернет-видання), “Оглядач” (інтернет-видання) та багато інших.

Проведення фестивалю здійснюється за підтримки Міністерства молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства культури. Саме завдяки підтримці і допомозі цих міністерств та численних спонсорів, зокрема торгового дому “Таргет” з’явилася реальна можливість провести цей фестиваль - забезпечити проїзд та харчування учасників, побудувати наметове містечко тощо. До речі, до участі у Фестивалі запрошено показовий духовий оркестр МВС.

Ідея фестивалю отримала всебічну підтримку місцевої влади м. Гуляйполя. Всі розуміють, що для Гуляйполя великий щорічний всеукраїнський (а в перспективі - міжнародний) фестиваль - може стати додатковим поштовхом для подальшого економічного та культурного розвитку.

Хотілося, щоб за гостями - діячами культури і мистецтва на Гуляйполе звернули увагу й інвестори, адже місто потребує додаткових інвестицій.

Дорогі гуляйпільці, оргкомітет, учасники та гості фестивалю сподіваються на Вашу притаманну українському менталітету гостинність і запрошують Вас взяти участь у фестивалі “День Незалежності з Махном”. Приходьте, не пожалкуєте!

З повагою, Олесь Доній, голова оргкомітету.

Джерело: газета “Голос Гуляйпілля”

http://www.gulaypole.info/news/60

КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

НАШІ ДРУЗІ





Буквоїд

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»