ПРЕСА ПРО НАС

Альтернатива: День Незалежності з Махном, Мертвим Півнем та Гайдамаками (2007р.).

17.02.2009 15:44

Віталій Прудиус

Максимальна демократизація відзначення головного свята країни – Дня Незалежності – уже давно на часі, оскілки воно нині набуло вже такої кількості ознак офіціозу, що поступово перестає бути справді народним святом. Як у столиці, так і в інших містах та містечках України, люди, які виходять на вулиці й площі святкувати, змушені тривалий час вислуховувати промови політиків перед тим, як почати насолоджуватися власне святом, з його концертами та іншими розвагами. Відтак, цілком закономірно народилась ідея альтернативного відзначення Дня Незалежності – державного свята, що ідейно об’єднує переважну більшість українських громадян. Основна ідея - позбавити свято офіціозу, пафосу, шароварщини, набридливих політиків та створити максимально демократичну та дружню атмосферу народного гуляння.
За реалізацію такого задуму взялися мистецькі кола України згуртовані навколо об’єднання "Остання барикада". Зокрема серед очільників оргкомітету є такі відомі постаті, як Лесь Подерев’янський та Олесь Доній.
Установчі збори ініціаторів відбулися 29 червня. На них було ухвалено рішення про проведення музично-літературного андеграундного фестивалю "День Незалежності з Махном" 24-25 серпня. Під таку альтернативну забаву і місцина була обрана також непопсова: історичний центр українського анархізму - містечко Гуляй-Поле, що на Запоріжжі, - колишня резиденція Нестора Махна, що власне і відбилось у назві заходу.

«День Незалежності з Махном» замислюється як значна подія в мистецькій сфері. Фестиваль має зібрати провідних українських музикантів та літераторів, а відтак, проведення заходу сприятиме популяризації кращих зразків національного мистецтва, особливо на Сході та Півдні країни, де зі станом його розвитку існують серйозні проблеми.
Вже підтвердили свою участь у заході українські гурти «Мертвий Півень» (м. Львів), «Гайдамаки» (м. Київ), «Вертеп» (м. Дніпропетровськ), «ДахаБраха» (м. Київ), «Папа Карло» (м. Харків), «Інкунабула» (м.Львів), «Транс- Формер» (м. Полтава).
У фестивалі візьмуть участь провідні українські письменники: Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Лесь Подерев’янський, Світлана Поваляєва, Павло Солодько, Андрій Кокотюха, Таня Малярчук, Сашко Ушкалов, Іван Драч.
Окрім концертної програми, заплановано проведення карнавально-розважальних акцій, зокрема: «Поетичний фестиваль», «Махновські читання», «Гонки на тачанках», «Томатний лідер нації» тощо.
Також в рамках фестивалю буде презентовано знятий в Україні 14-серійний фільм "Махно" Володимира Приходька.
У даний момент організатори готові до співпраці із усіма творчими людьми країни, яким небайдужа справа поширення українського мистецтва в широкі маси, і наразі ще не пізно подати заявку на свою участь у музично-літературному андеграундному фестивалі "День Незалежності з Махном"

http://uaformat.com/content/view/984/102/

КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

НАШІ ДРУЗІ





Буквоїд

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»