ПРЕСА ПРО НАС

Свято охопить найзакритішу зону — тюрму та найвідкритішу — острів Тузла

20.02.2009 11:02

Марина Кривда

 


В Автономній Республіці Крим відбудеться Перший міжнародний літературно-мистецький українсько-кримськотатарсько-російсько-білоруський фестиваль «Барикада на Тузлі», організований мистецьким об’єднанням «Остання барикада». Про це повідомив на прес-конференції голова цього об’єднання Олесь Доній. Заходи буде проведено в Сімферополі, Керчі, а також на острові Тузла. В рамках фестивалю пройдуть літературні читання українською, російською, білоруською, кримськотатарською мовами, файєр-шоу та низка перформансів.

Чому саме в Криму, організатори пояснили дуже просто — набридли інші інформаційні приводи на півострові. То — Чорноморський флот, то — НАТО, то — забруднене море і зрив курортного сезону. А в Криму живуть звичайні люди — українці, росіяни, татари, які не хочуть політики. Тож фестиваль найперше організовують для них. До речі, в наступні роки акцію планують розширити й іншими учасниками. Вони представлятимуть весь кримський етногенез, зокрема, болгар, греків, італійців, естонців та інші народи, які населяли чи населяють півострів.

Стосовно цьогорічної програми фестивалю автор ідеї, поет Ігор Сід зазначив: 10 років він був пропагандистом української літератури в Москві, але згодом дійшов думки, що в Криму її так само не знають. Тоді й виникла ідея. До поетів та письменників вирішили долучити й музикантів. Тож свої твори виконуватимуть Павло Коробчук, Світлана Поваляєва, Едуард Драч, Сашко Лірник тощо. Перформансисти також обіцяють цікавинки. Зокрема відбудеться «Поглиблення каналу українсько-російської дружби» та багато чого іншого. А ще заходи відбуватимуться не просто в різних містах, а й у різних місцях — від закритої території Керченської тюрми до відкритого майданчика на березі моря, яким є Тузла, острів, що продувається всіма вітрами.

Олесь Доній також повідомив, що профінансувати фестиваль пообіцяли Міністерство культури і туризму та Мінсім’ї. При цьому він зазначив, що кримські чиновники, хоч і не сприяли, однак і не заважали. Навіть перепустки на Тузлу вдалося замовити без проблем. Це вже позитив. Хоч є і негатив. Наразі не ухвалені зміни до держбюджету, а отже, гроші можуть вчасно не надійти. Утім, як запевнив О. Доній, фестиваль все одно буде проведено. Можливо, за кошти благодійників. Щоправда, не уточнив, яких саме. При цьому всі організатори наголошували, що фестиваль не є політичною акцією, це суто гуманітарна ідея, яка спрямована на об’єднання.

"Голос України"

 

http://www.golos.com.ua/article/1216906943.html

КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

НАШІ ДРУЗІ





Буквоїд

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»