ПРЕСА ПРО НАС

Холодна ніч поезії на Михайлівській

18.02.2009 15:07

Холодна - за температурою повітря, гаряча - за емоціями, ніч - за визначенням

Гламурні мешканці будинків на Михайлівській площі не настільки цінують сучасну українську літературу, щоб зважитися провести ніч у її компанії. А тому акція тривала лише з 19:00 до 23:00.

"Ніч поезії" - наймасовіший епізод триденного літературного фестивалю "Київська барикада", який цього року проводився удруге і тривав з 19 по 21 вересня.

За три дні гості та мешканці столиці мали змогу поспостерігати за різноманітними літературними акціями. Це були "Головний київський слем" (змагання переможців усіх поетичних слемів із різних міст України за 2007-2008 рр.), у якому переміг Ярослав Мінкін; "Поетична вітрянка" (літературні читання з повітряної кулі на Михайлівській площі), "Поетичні стрільби" (вправи літераторів на влучність пострілу з бойової зброї), виступи письменників у провідних столичних ВНЗ та "Барикадівська літвечірка" (у програмі були поезія від літераторів, які вижили після фесту, електронний музон від "Submatukana", "Hvoya" та український блюзон від "CheckPoint"). Та, звичайно ж, традиційні читання віршів просто неба - "Ніч поезії".

"У нас чіткий регламент, - майже відразу видав свій депутатський гарт головний організатор події, керівник мистецького об’єднання "Остання барикада" Олесь Доній, - а тому на кожного рівно по 4 хвилини".

 

Олесь Доній: що біля кулемета, що на трибуні ВР...

 

Зазначених вимог дотримуватися намагалися хіба що живі, але дуже змерзлі класики: Сергій Жадан та Олександр Ірванець.

 

Майже патріарх укрсучліту Сергій Жадан (Харків)

 

Перший прочитав два динамічні вірші, а другий вирішив зігрітися в обіймах Жадана, назвавши свою поезію про дружбу "хохлів" і "бульбашів" майже перфомансом, а обійми з Жаданом - символічним єднанням двох дружніх народів. При цьому Ірванець грав роль "хохлів", а Жадан - "бульбашів", а точніше, зображав білоруського поета Андрея Хадановича.

 

Підскарбій Бу-Ба-Бу
Олександр Ірванець (Рівне)

 

 

Дружні обійми Ірванця з Андреєм Хадановичем.
У ролі білоруського поета Сергій Жадан

 

Обійми поетам, швидше за все, зігрітися не допомогли. Після виступу обидва патріархи миттєво зникли з поля зору глядачів, які продовжили мужньо насолоджуватися поезією, незважаючи на невересневий холод.

 

Музичний супровід фесту

 

А глядачів на Михайлівській зібралося того вечора чималенько. Можна було б припустити, що більшість з них - студенти Києво-Могилянської академії, але ми щиро переконані, що основна маса - все ж таки різновікові фанати сучасної поезії.

 

Переможець Шустерівського слему
Павло Коробчук (Київ)

 

А те, що українська поезія йде в маси, доводить і популярне шоу російсько-українського мегаведучого Савіка Шустера. Буквально напередодні "Ночі поезії" на одному з рейтингових каналів відбувся імпровізований поетичний слем (змагання серед поетів). Оцінювали таких монстрів вітчизняної поезії, як Павло Коробчук, Андрей Ходанович, Олег Коцарєв, Світлана Поваляєва, Сергій Пантюк глядачі у студії. В результаті перемогло молоде дарування Павло Коробчук, який вміє не тільки вправно писати, а що не менш важливо, голосно читати свої твори.

 

Надміру правильна інтелектуалка
Богдана Матіяш (майже Захід України)

 

Для відновлення "гендерної рівності" після параду чоловіків Олесь Доній на поміст викликав "занадто правильну" Богдану Матіяш. Поетка, цілком відповідаючи такому визначенню, прочитала довжелезного вірша-молитву.

 

Замерзла і не зовсім твереза
Світлана Поваляєва (Київ)

 

"Я трохи випила пива, тому мені трошки важко зосередитися...", - пояснила свою непевну поставу письменниця Світлана Поваляєва. Така відверта заява викликала у глядачів стільки емоцій, сільки не викликала жодна поезія (щоправда, Жадану теж непогано аплодували).

 

Вогняне шоу: налякати холод вогнем,
якщо поезія не допомогла

 

А холод був і справді лютий. Пиво давно не рятувало, навіть поетів, які мали би грітися власними емоціями. Біля сцени вже відкрито наливали горілку. Кореспондент "Мого Міста" міг на власні очі пересвідчитися, як головному організатору раз у раз підносили по чарочці. Незважаючи на зайнятість, втому і чарочки, пан Доній все ж таки люб’язно прокоментував нам подію.

Олесь Доній, народний депутат України від НУНС, керівник мистецького об’єднання "Мистецька барикада":
"Це другий літературно-мистецький фестиваль "Київська барикада". В кожній окремій акції бере участь різна кількість митців. У нас все дуже чітко розплановане, з чітким регламентом. У паралельних читаннях брали участь десь 50 поетів. Але вони були розбиті на 7 ВНЗ по 4-5 людей. У сьогоднішній акції "Ніч поезії" беруть участь близько 30 поетів. Обирали ми їх абсолютно суб’єктивно, за нашими уподобаннями. Але ми намагаємося, щоб це було різноманіття стилів, поколінь. І щоб склад учасників відповідав характеру фестивалю. Сьогодні у нас мікс. Київська барикада – перехрестя всієї літературної України: від Ужгорода до Донецька. Тут представлено все, що сьогодні у мейнстрімі сучасної української літератури".

Попри загально несерйозний настрій, холод і запах алкоголю, спілкування таки вдалося. Триденний фестиваль "Київська барикада" щиро здивував великою кількістю поетів, а ще більше - сотнями їх прихильників.

Хочеться вірити, що веселий дух Пако (Юрія Покальчука) був задоволений. А цей фестиваль був присвячений саме йому - найстаршому члену Мистецької барикади. Як пообіцяв Олесь Доній, ця присвята залишиться за фестивалем назавжди.

 

Пако - вічний учасник Київської барикади



Світлана Тараторіна

фото: Тарас Фасоля

http://www.moemisto.com.ua/7831

КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

НАШІ ДРУЗІ





Буквоїд

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»