НОВИНИ

"Остання Барикада" на підтримку Сергія Проскурні

19.09.2011 16:41


Конкурс кінопроектів
Всеукраїнський благодійний фонд "Велика родина" oголошує конкурс кінопроектів, присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

Ініціатива ця базується не тільки на усвідомленні необхідності гідно відзначити ювілей Великого Кобзаря, але й на відчутті тих процесів, які відбуваються сьогодні в українському кінематографі та й на загал в українській культурі.

Ми стоїмо на порозі нової доби вітчизняного кіно. Це час, коли нові генерації режисерів, сценаристів, операторів, акторів вже «натренувалися» на короткометражних фільмах, створюючи їх на практично безбюджетній основі — і ці фільми здобувають славу на міжнародних кінофорумах. Це час, коли після депресії в кіногалузі, з’являються копродукції, народжуються нові продюсерські агенції, нові виробничі студії, коли у розвиток кіно готові вкладати інвестиції. Це час, коли фінансування кінопроектів відбувається на конкурсній основі, коли творці майбутніх фільмів роблять яскраві презентації (пітчинґи) для міжнародних журі та здобувають ґранти.

Україні потрібен новий, сучасний фільм про Тараса Шевченка. Цього потребує суспільство, цього потребує кіносередовище, цього потребує час.

Вчитайтеся в рядки Положення про Конкурс! Відкривайте Шевченка!
Творіть і перемагайте!


Положення про конкурс

Всеукраїнський благодійний фонд «Велика родина»

Діючи у відповідності з чинним законодавством та своїм Статутом;
Вносячи свій вклад у реалізацію програм
національно-культурного розвитку;
Сприяючи якнайширшому доступові всіх верств населення до творчості Тараса Шевченка;
Вважаючи
200-річчя від дня народження Тараса Шевченка загальнонаціональною подією виняткової важливості;
Підтримуючи Укази Президента України та розпорядження Кабінету Міністрів про заходи з підготовки до відзначення
200-річчя від дня народження Тараса Шевченка та висловлюючи готовність до співпраці з усіма державними установами та громадськими організаціями з метою їх реалізації;
Усвідомлюючи значення філософської, літературної і мистецької спадщини Тараса Шевченка;
Прагнучи заохочувати звернення до постаті Тараса Шевченка і його творчості в українському мистецтві з метою розвитку української культури і української суспільної думки у європейському і світовому контексті;
Маючи на меті виробництво сучасного за кінематографічною мовою і створеного за оригінальним драматургічним сюжетом ігрового повнометражного фільму, в якому яскраво і мистецьки талановито буде представлена постать Тараса Шевченка, геніального митця і засновника модерного проекту України
Оголошує конкурс кінопроектів, присвячений
200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

Засади проведення Конкурсу є наступні.

1. Конкурс є міжнародним. Участь у Конкурсі можуть брати як українські громадяни, так і громадяни інших країн.

2. Конкурс є відкритим. Участь у Конкурсі можуть брати будь-які претенденти без вікових, професійних та інших обмежень.

3. Конкурс є незалежним. До співпраці у проведенні Конкурсу Фонд «Велика родина» запрошує авторитетних кінематографістів, літераторів та науковців, представників громадських організацій та благодійних фондів.

Представники Державного агентства України з питань кіно та Національної спілки кінематографістів України, інших заінтересованих державних установ та організацій запрошуються до Конкурсу в якості спостерігачів.

4. Конкурс є публічним:

— кожен етап Конкурсу відбувається публічно;
— Положення та Умови Конкурсу друкуються та широко рекламуються у ЗМІ, в тому числі за кордоном;
— перебіг подій Конкурсу широко висвітлюється у ЗМІ, в тому числі закордонних;
— на всі публічні заходи в межах Конкурсу запрошуються ЗМІ;

5. Конкурс складається з двох етапів:

Перший етап: конкурс сценарних розробок (тритментів), за результатами якого професійне журі визначає три найкращі сценарні розробки для участі у другому етапі Конкурсу.

Авторам (авторським групам) трьох найкращих сценарних розробок, які висунуті для участі у другому етапі Конкурсу, буде запропоновано підписати контракти про майнові права на майбутні сценарії, залишаючи за ними авторське право.

Кожен із трьох авторів (авторських груп) на підготовку до другого етапу Конкурсу одержує фінансове забезпечення — грошову суму в еквіваленті 1,5 тисяч доларів США.

Другий етап: конкурс сценаріїв та кінопроектів, що завершується їх публічним захистом (пітчинґом) перед широким громадським журі.

В разі успішного захисту всіх трьох кінопроектів на пітчинґу, між їх авторами розподіляється призовий фонд Конкурсу, загальний розмір якого складає грошову суму в еквіваленті 25 тисяч доларів США.

Можливі інші відзнаки та винагороди від партнерів Конкурсу.

6. Фонд «Велика родина» залишає за собою право разом із іншими зацікавленими особами і організаціями визначати принципи фінансування процесу виробництва майбутнього кінофільму та розмір участі в ньому.

7. У період виробництва кінофільму Фонд «Велика родина» контролює цей процес у визначений ним за погодженням з іншими зацікавленими сторонами спосіб.

8. У процесі виробництва та після його завершення Фонд «Велика родина» проводить належну роботу з популяризації кінофільму в Україні та поза її межами.

9. Фонд «Велика родина» залишає за собою право разом з іншими заінтересованими особами та організаціями визначати принципи дистрибуції та поширення фільму в Україні та за кордоном.

Фонд «Велика родина» бажає успіху всім учасникам конкурсу і сподівається, що його проведення допоможе реалізації поставлених цілей, серед яких найголовніша — забезпечення Всеукраїнської прем’єри фільму в кінотеатральній мережі і його світової прем’єри напередодні великої дати — 9 березня 2014

Умови конкурсу

1. На конкурс кінопроектів, присвячених 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка, приймаються сценарні розробки — оригінальні твори, які раніше не друкувалися, не фільмувалися, не виконувались і не оприлюднювались та права на які не передані іншим юридичним або фізичним особам.

Датою початку Конкурсу є дата його першого публічного оголошення.

2. Згідно Положення, Конкурс складається з двох етапів:

2.1. Перший етап — конкурс сценарних розробок (тритментів).

Для участі потрібно подати літературний твір — послідовний виклад історії, яка розповідатиметься в майбутньому сценарії, а також представлення героїв, змалювання довколишнього світу й тональності оповіді.

Цей етап Конкурсу анонімний — сценарні розробки подаються під псевдонімами.

Сценарні розробки (тритменти) повинні бути надруковані за допомогою комп’ютера на аркушах білого паперу формату А4 та відповідати таким вимогам:

Рекомендований шрифт: Courier New 12 або Times New Roman 12.
Заголовок: відцентрований і виділений жирним шрифтом.
Лоґлайн (не обов’язково): під заголовком по центру.
Час: завжди теперішній.
Діалоги: відсутні, за винятком тих випадків, коли є потреба донести ключові фрази персонажів та висвітлити їхню філософію.
Стиль: стислий, яскравий, емоційний.
Обсяг: від 4 до 12 сторінок.

На титульній сторінці позначається тільки псевдонім автора (авторської групи), назва твору та кількість сторінок. Усі сторінки повинні бути пронумеровані.

Сценарні розробки (тритменти) надсилаються на поштову адресу Конкурсу:
01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького 42 оф.42.

У конверт, підписаний псевдонімом, що й на титульній сторінці, вкладається нескріплений примірник твору — сценарної розробки (тритменту), а також окремий заклеєний конверт, так само підписаний псевдонімом, у якому повинна бути заява на участь у Конкурсі в довільній формі. Заява повинна містити таку інформацію:
— справжнє прізвище, ім’я, по-батькові (за паспортом або свідоцтвом про народження);
— домашню адресу;
— номер контактного телефону;
— електронну адресу (за наявністю);
— назву твору;
— псевдонім у Конкурсі.

Конверт із твором надсилається з повідомленням про вручення поштового повідомлення задля впевненості у доставці. Прохання відправляти листи кур’єрською поштою.

Останній термін подачі творів на Конкурс, позначений штемпелем на конверті при відправленні з України — 1 листопада 2011 року; з-поза меж України — 20 жовтня 2011 року.

2.1.1. Організатор Конкурсу запрошує для участі в журі першого етапу 5 (п’ять) осіб — фахівців у галузі кіно: сценаристів, режисерів, кінокритиків, які не мають права брати участь у Конкурсі та в подальшому процесі виробництва фільму.

Імена членів журі не розголошуються до закінчення першого етапу Конкурсу.

2.1.2. Церемонія оголошення результатів першого етапу Конкурсу відбувається 22 листопада 2011 року в Києві, у приміщенні Державного підприємства «Центр ділового та культурного співробітництва «Український дім» (час початку церемонії оголошується додатково).

На церемонії відкриваються конверти, у яких зазначено справжнє ім’я автора (авторської групи).

2.1.3. Організатор Конкурсу залишає за собою право запропонувати кожному з трьох переможців першого етапу контракт на майнові права майбутнього сценарію. Авторське право залишається за автором (авторською групою).

Автор (авторська група) сценарної заявки — переможець першого етапу — має можливість звернутися до Організатора Конкурсу з проханням допомоги щодо створення творчої групи кінопроекту у підготовці до другого етапу. Організатор Конкурсу в такому випадку надає консультативну допомогу.

2.2. Другий етап — публічний захист (пітчинґ) сценаріїв та кінопроектів, які вибороли це право за результатами першого етапу Конкурсу.

Сценарії, створені на підставі попередньої заявки (тритменту), подаються Організатору Конкурсу в кількості 12 примірників для попереднього ознайомлення членами журі другого етапу до 1 лютого 2012 року.

Для підготовки до виразного, ефективного та динамічного захисту кінопроекту, як це визначено Положенням Конкурсу, автору (авторській групі) надається фінансове забезпечення.

Публічний захист (пітчинґ) сценаріїв та кінопроектів відбувається 21 лютого 2012 року (місце та час оголошуються окремо).

Творча група, окрім автора сценарію (авторської групи), повинна представити продюсера, режисера, оператора, художника майбутнього фільму. Також можуть бути представлені автори музики, костюмів, запропоновані виконавці головний ролей. Бажано надати максимальне уявлення майбутнього фільму, його сутнісного змісту, стильових та жанрових ознак, принципів продюсування та організації виробничих процесів.

Пітчинґ повинен відбуватися із використанням роздрукованих ілюстративних альбомів (у кількості 7 примірників), з використанням мультимедійних носіїв та презентацій. Засоби для відтворення таких презентацій забезпечує Організатор Конкурсу.

Часові обмеження публічного захисту сценарію та кінопроекту — до 30 хвилин.

2.2.1. Розширений склад журі другого етапу, за рішенням Організатора Конкурсу, складається з представників кіногалузі та Організатора Конкурсу. Представники Держаного агентства України з питань кіно та Національної спілки кінематографістів України мають статус спостерігачів.

Після закінчення захисту сценаріїв та кінопроектів, журі шляхом консенсусу визначає процедуру обговорення.

2.2.2. Церемонія оголошення результатів Конкурсу відбувається 9 березня 2012 року (місце та час оголошуються окремо).


 http://velykarodyna.org.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=38:story-contest&catid=32:contests&Itemid=91



КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

ОСТАННІ НОВИНИ

Мистецтво | Національний круглий стіл

Віра, релігія | Національний круглий стіл

Екологія | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Медицина здорової громади | Парафіївка

ДеЦе? | Затоплене село | Бакота

Щастя як мета | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Смітити заборонено | Канів

ДеЦе? | Село і гроші | Сергіївка

Мова | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Місто-Парк | Хотин

ДеЦе? | Шериф з Волині | Мирогоща

ДеЦе? | Яблуневий шлях | Северинівка

Історія | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Катамаран замість маршрутки | Радісний сад

ДеЦе? | Рожеве море | Сиваш

ДеЦе? | Самі собі пожежники | Космач

Культура діалогу | Національний круглий стіл

Трансформація української національної ідеї

Трансформація національної ідеї

Президентський клуб: Підсумки

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»