НОВИНИ

ДахаБраха знову в Дніпропетровську

04.02.2009 11:51



 

Рік тому в дніпропетровському «Рок-Кафе» відгримів концерт київського етно-хаос гурту «ДахаБраха». Ті, кому пощастило відвідати його, передавали враження менш спритним друзям-знайомим і загалом усі ці рецензії були спрямовані до нескінченності зі знаком «+». 20 лютого у всіх, хто проґавив це диво/дійство, з’явиться шанс оживити словесний портрет «ДБ» - група знову приїжджає в Дніпро з концертом, який відбудеться в кав’ярні ПроJazz. Ті, хто слухав «ДБ» в аудіо-версії, але не бачив їх живцем, неймовірно далекі від істинного уявлення про енергетику, якою наскрізь просякнута атмосфера всіх їх концертів. В очікуванні нової зустрічі ми поспілкувалися з арт-менеджером гурту Іриною Горбань і дізналися таке...

 

Іро, розкажи коротко - яким вітром?

Ми постійно співпрацюємо з МА «Арт-Вертеп» і отримували від них уже кілька запрошень, але, на жаль, раніше на заваді ставали якісь дрібниці. І от нарешті все вийшло - і в них, і в нас. Про концерт в загальних рисах: привеземо багато нових пісень, оскільки це буде фактично презентація нашого нового альбому. Він уже на фінішній прямій і, якщо зірки вишикуються сприятливо, ви його отримаєте не тільки у вигляді нашого виступу, але і зможе забрати додому на компактах. Судячи з чудового минулорічного концерту, в Дніпропетровську є публіка, яка нас чекає і любить, це буде наш невеликий подарунок для неї. Цієї весни ми хочемо вирушити в серйозний тур по Україні - на честь нашого 5-річчя, в підтримку нового альбому і «у славу кризи». Тому цей клубний концерт у Дніпрі буде розвідкою перед виступом у якому-небудь великому залі.

 

Луна минулого концерту «ДБ» в Дніпрі гуляла містом ще кілька місяців. Які спогади про нього залишилися у вас?

Так, є що згадати. Це ж було, до речі, 23 лютого 2008 - практично рівно рік тому! Той концерт не був дніпропетровським дебютом «ДБ», але його безперечно можна назвати першим виступом перед масовою аудиторією. Публіка була приголомшлива - я навіть не пам’ятаю, де ще ми стільки разів виходили на «біс» і навіть повторювали пісні, вже виконані на концерті. Зазвичай ми принципово намагаємося не повторюватися, але того разу нам просто довелося цим принципом поступитися. Незважаючи на те, що перед концертом всі ми були трохи втомленим з дороги, після виходу на сцену все це швидко пройшло - зал буквально відразу зарядив нас під зав’язку. Нам було, до речі, дуже приємно, що на ура пройшли всі пісні - і перевірені бойовики, і абсолютно новий матеріал.

 

Одразу зазначу професійну організацію концерту і в першу чергу - міні-прес-конференцію перед виступом. Це було несподівано, приємно і якось... Дуже вже професійно! Під час виступу, «ДБ», як і публіку, тоді теж порвало. Всі вже просто тікали до гримерки, намагаючись закінчити концерт, але нарід нас, як я вже казала, просто не відпускав і ми з задоволенням поверталися на сцену. Ніколи не знаєш наперед, буде чи ні такий контакт між публікою та музикантами, але тоді відбувся той самий процес, який ми називаємо «дахабрацією». Ми, до речі, трохи на потяг потім не спізнилися!

 

Ти сказала, що новий альбом практично готовий. Розповіси трохи про нього?

Так, залишилося лише кілька моментів. Альбом, швидше за все, називатиметься «На межі». Принаймні, це його робоча назва, яку ми можемо змінити в останній момент. Писали ми його довго, з минулої весни, але зведення закінчили тільки зараз, із різних причин, що не завжди залежать від нас. Нам він здається дуже цільним і кіношним - кожна композиція може претендувати на роль саундтреку до якогось фільму з елементами містики.

 

Нам дуже хотілося максимально передати дух цих пісень і досі, коли ми переслухуємо деякі з них, по спині біжать мурашки. Це не просто музика - це певна атмосфера. Настрій платівки граничний, на межі добра і зла, світла і темряви - світ казок, в якому все переплітається і співіснує.

 

У ньому є як уже відомі пісні - «Заїнька» з нашої постановки «Короля Ліра» та «Весна» (зіграна на дитячих гармошках), так і нові - «Над Дунаєм» і «Ванюша», наприклад. Платівка вийшла дуже драматична. Веселих і забійних пісень практично немає - їх взагалі, до речі, всього сім і кожна майже під 10 хвилин. Про музику словами говорити непросто, але деяких пісень ми навіть самі боїмося.

 

Чому?

У записі використано велику кількість всіляких нашіптувань, скрипів, стуків... У мене не раз виникало відчуття, що я кіно якесь дивлюся, типу «Вія». Та й пісні веселими назвати не можна. У «Ванюші», наприклад, головний мотив - як свекруха обмовляє невістку й син, розлютившись, її убиває, а потім розуміє, що це був обман. Такі от «веселощі» ...

 

Добре, давай усе-таки про хороше: де диск буде видано? Коли з’явиться в продажу?

Про це ми поки що думаємо. Є кілька пропозицій, але ми дуже хочемо, щоб диск був доступний по всій Україні. Тому кінець лютого - дата орієнтовна. У нас був різний досвід - і в співпраці з лейблами, і в поширенні дисків своїми власними силами. Але я вважаю, що кожен має займатися своєю справою і робити це професійно, тому нам, звичайно, було би зручніше працювати з яким-небудь лейблом, який би зміг забезпечити нас гідними дистрибуцією і промоушеном. У будь-якому випадку, в Дніпропетровську ви знайдете його в магазині «Арт-Вертепу» - як тільки ми його випустимо.

 

Що чекає на «ДБ» у найближчому майбутньому?

У нас зараз маса планів - у березні їдемо на місяць до Канади, після чого хочемо зробити тур по всім великим містам України, в червні їдемо в тур Британією.... Є кілька запрошень у Польщу, Німеччину та Австрію. Крім того, у нас практично готовий матеріал для наступного альбому, який хочеться якомога швидше записати - він уже точно буде відрізнятися від усього, що «ДахаБраха» робила раніше.

 

Чим саме і в який бік?

Та, мабуть, просто вирішили побалуватися і трохи відпочити! Цей майбутній диск я б назвала легким і навіть веселим - його можна назвати на кшталт «ДахаБраха» light version. Щось подібне в «ДБ» можна було почути на відкритті фестивалю «Молодiсть». Кілька пісень готові в англомовному експортному варіанті. На нашому MySpace є відео Specially For You, до речі, цілком характерне для цього експерименту. Будемо використовувати нові інструменти - гітару, клавіші ...

 

Ваш традиційний формат став тісний для гурту?

Формату, як такого, немає - ми самі його створюємо, тому що пишеться-видумується - те ми і робимо. Ми не хочемо обмежуватися будь-якими рамками і робимо, що хочемо. Цей Light-варіант «ДБ» - просто жарт і може навіть певний стьоб з елементами самоіронії. Ми до нього саме так ставимося. Може, щось новеньке і на концерті зіграємо.

 

Більшість сприймає творчість «ДБ», як дуже збалансований і одночасно природний етно-мікс.

У нас ніколи не виходило сісти і сказати: «давайте зробимо веселу пісню!» Це і залишиться міксом етнік і... нашої музики! Етнічне мистецтво завжди було і буде складовою частиною музики «ДБ» і нікуди не дінеться. Не думаю, що треба боятися змін. Потрібно завжди слухати себе і, якщо так вийшло, що у нас з’явилося кілька пісень, які відрізняються від інших - чом би й ні, їх також потрібно показувати. Тим більше, що все одно це - наші пісні. Просто «На межі» вийшов дуже кропітким і енергетично дуже витратним. Ми виклалися на ньому до такої міри, що у нас якось дуже органічно, самі собою стали з’являтися веселі пісні. Такий собі легкий відпочинок.

 

Крім того, мені здається, що «ДахаБраха» завжди була різноплановим колективом. Музика для спектаклів відрізняється від музики, яку ми виконуємо на концертах - вона завжди відрізнялася градусом, ритмом і внутрішнім посилом. Але є один об’єднуючий фактор: ми кожного разу розкриваємося максимально, робимо все на межі наших фізичних і емоційних можливостей і завжди з задоволенням і повністю віддаємо себе в музиці. Тому можна сказати, що «На межі» є логічним продовженням наших пошуків та експериментів за останній рік.

 

Чого сама «ДахаБраха» чекає від концерту?

Хотілось би не розчарувати тих, хто вже знайомий з нами і також побачити нових слухачів, які тільки відкривають для себе нашу музику. Крім того, у нас в Дніпрі багато друзів і буде дуже приємно знову всіх зустріти.

Владислав Садиков, «Style»


КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

ОСТАННІ НОВИНИ

Мистецтво | Національний круглий стіл

Віра, релігія | Національний круглий стіл

Екологія | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Медицина здорової громади | Парафіївка

ДеЦе? | Затоплене село | Бакота

Щастя як мета | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Смітити заборонено | Канів

ДеЦе? | Село і гроші | Сергіївка

Мова | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Місто-Парк | Хотин

ДеЦе? | Шериф з Волині | Мирогоща

ДеЦе? | Яблуневий шлях | Северинівка

Історія | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Катамаран замість маршрутки | Радісний сад

ДеЦе? | Рожеве море | Сиваш

ДеЦе? | Самі собі пожежники | Космач

Культура діалогу | Національний круглий стіл

Трансформація української національної ідеї

Трансформація національної ідеї

Президентський клуб: Підсумки

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»