НОВИНИ

ЯСКРАВІ ВРАЖЕННЯ

31.08.2009 11:03

Андрій Окара

ЯСКРАВІ ВРАЖЕННЯ. Останній день незалежності з Махном в Гуляйполі

Так склалося, що на день незалежності України доля мене знову (вже втретє!) занесла в Гуляйполе – на батьківщину визначного практика анархо-синдикалізму Нестора Івановича Махна.

Нажаль, був там лише 24 серпня: усі казали, що цікавіше було 23-го – наприклад, махновське весілля одних прожжоних раз***дяїв, польоти ва снє і наяву на повітряній кулі та ін.

Отже, я побачив не так вже й багато, але за своє життя я звик дивуватися не зовнішнім приколам та облудам, а внутрішнім світам і духовним реаліям. Тому мені в цілому сподобалося.

 

Здивувала Оксана Забужко, в якої на фестивалі був творчій вечір. Вона почала свій виступ з чужого дуже цікавого україномовного вірша. Потім сказала, що цей текст належить Нестору Махну, чим здивувала усіх присутніх. (Де б його можна знайти – чи хтось знає?)



Моє власне шоу, яке називалося "Повноліття. Онтологія та соціальна конструкція грядущої України", тривало трохи менше двох годин.

Тези мого монологу були приблизно такими:

1) Сєструха, дєцтва кончілась! (за аналогією з "Брат, піва кончілась!" Андруховича / "Мертвого Півня"). Це в тому плані, що якраз 24 серпня ц.р. українська держава відзначає повноліття, тому тепер доводиться жити за дорослим рахунком і без всяких поблажок. Та й США, ЄС чи Росія і не збираються робити ніяких поблажок.

2) Незалежність – не мета, а засіб. Засіб для втілення великих проектів, засіб для модернізації країни.

3) Український проект віднині мусить описуватися та програмуватися не іманентними засобами, а трансцендентними. Нова українська ідентичність має будуватися на трансцендентності, а не на іманентних передумовах та ідіотських стереотипах.

4) Зараз, в добу світової фінансової кризи та зубожіння проекту "Модерн", Україна та уся східнохристиянська цивілізація здатні заявляти та висувати альтернативні проекти пост- нео- турбо- модернізації, побудовані на специфічній східнохристиянській антропології (де людина розуміється в "максималістському" форматі).

5) Зважаючи на традиції політичної культури, Україна аж ніяк не вписується в соціальність, збудовану в Росії. Україна – це виклик для Росії та російської політичної культури. В Запорізький області, в Гуляйполі, на батьківщині Нестора Махна, це відчуваєш особливо гостро.

6) Солідарність та вільна лояльність – шлях до суспільства майбутнього, в якому зовнішній державний примус відходить на другий план.

Взагалі, нинішнє Гуляйполе – абсолютно кризове райцентрове містечко, де офіційне безробіття, здається, понад 50%, де з усіх 7 заводів стоять усі, де єдиний рентабельний вид діяльності – або щось продавати-перепродавати, або займатися послугами. Хоча, як на мене, Гуляйполе має колосальний туристичний потенціал – як місце існування великої комуни, як місце втілення анархістських та анархо-синдикалістських проектів. Згадати б, скільки туди ломиться іноземних, насамперед, французьких, анархістів! Треба лише правильно розгледіти та привести гроші на створення туристичної інфраструктури.

Відкриттям для багатьох і гімном фестивалю стала відома пісня "Любо, братці, любо, любо братці жить, з нашим отаманом не приходиться тужить!" у виконанні Едуарда Драча. Справа в тім, що ця пісня добре відома російською мовою – здається, через воєнної доби фільм "Александр Пархоменко". Але, виявляється, вперше цю пісню було зафіксовано фольклористами на початку 1920-х років на півдні Херсонщини і саме українською мовою, – за цими критеріями її і треба вважати українською.

Взагалі, це був чудовий концерт Едуарда Драча – і під гітару, і під старосвітську безладову кобзу. Взагалі, пам’ятаю, я ще в університеті не вчився, а вже знав – хто такий Едуард Драч. Правда, з того часу я його жодного разу не чув на концертах.

Сподобалася презентація українського перекладу фільму "Бруно". Більшість присутніх вважали, що їх грубо кинули, не показавши усього фільму. Мені ж цей розіграш колективного Донія сподобався – це були лише уривки, за якими можна скласти уявлення про цей незрівняний шедевр, витративши 15 хвилин замість загаяних півтора годин. Нє, ну єслі каму цікаво, як мужики один одному в труси заглядають, тоді цей фільм точно для них!

Кутюр’є і його новий шедевр...

Відкрили гарний пам’ятник Махну – в самому центрі Гуляйполя. Це копія того, що був відкритий минулої осені на садибі його брата, де був махновський штаб. Цікаво, помилка у прізвищі Юрія Луценка, яке стоїть, фактично, через кому після Махна, – то є чиясь гірка іронія?

Відкриттям махновської навали став гурт "SVOбода" з Санки-Петербурга.

Москалі з Пітера співали українською. Правда, головний виявився родом з Маріуполя, але то вже дрібниці.

І коли той соліст вигукував трохи перероблену пісню наших шкільно-студентських років:


Мама – анархія, батько – стакан горілки,

Мама – анархия, папа – стакан портвейна,

Мама – анархія, батько – стакан горілки...


я думав, що час має циклічну структуру і все гарне в житті колись обов’язково повториться.

Тільки коли тепер внаступне???


............

Кривавий месник Артем Полежака


P.P.S.

Я не в курсі щодо тих розборок, які є навколо махновського фестивалю – мовляв, хто і звідки там взяв гроші, чому не пускали місцевих жителів безкоштовно та ін. Добре, що не стріляють. Але чомусь було сумне відчуття – і не лише у мене, але й в інших людей, що то є останній фестиваль. Чи взагалі – останній махновський, чи останній саме в Гуляйполі.

P.P.P.S.

З ким ми збиралися обмінятися координатами, але не обмінялися (у т.ч. ІРТ), - напишіть на ЖЖ СЮДИ

P.P.P.P.S.

Чуваки, з якими ми їхали від Гуляйполя до Запоріжжя в запечатаному кузові вантажної машини – наче Ленін з більшовиками в Російську імперію в запломбованому революційному вагоні, – цю поїздку я ніколи не забуду!:) Дякую службі ППС, що на в’їзді в Запоріжжя не зупинили цю нашу машину:)

http://blogs.pravda.com.ua/authors/okara/4a987e7935671/

КОМЕНТАРІ

Тетяна12.09.2009 17:25
Щиро дякуемо за фест!
Ми з вами,
гурт SVОБОДА
Polylop08.09.2009 23:25
Отакої...
А з яких це пір модеруються коменти?
Де мої учорашні "5 копійок"? Махновці поцупили?

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

ОСТАННІ НОВИНИ

Мистецтво | Національний круглий стіл

Віра, релігія | Національний круглий стіл

Екологія | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Медицина здорової громади | Парафіївка

ДеЦе? | Затоплене село | Бакота

Щастя як мета | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Смітити заборонено | Канів

ДеЦе? | Село і гроші | Сергіївка

Мова | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Місто-Парк | Хотин

ДеЦе? | Шериф з Волині | Мирогоща

ДеЦе? | Яблуневий шлях | Северинівка

Історія | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Катамаран замість маршрутки | Радісний сад

ДеЦе? | Рожеве море | Сиваш

ДеЦе? | Самі собі пожежники | Космач

Культура діалогу | Національний круглий стіл

Трансформація української національної ідеї

Трансформація національної ідеї

Президентський клуб: Підсумки

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»