НОВИНИ

День Незалежності з Махном: Література VS. Музика.

18.09.2009 17:40



Ось у же вкотре (а точніше вчетверте) на теренах міста Гуляйполя (Запорізька область) прогримів літературно-музичний андеграундів фестиваль «День Незалежності з Махном»! Проведення фестивалю цього року довгий час знаходилось під питанням (що не дивно для саме цьогорічної фестивальної України), але все ж таки організатор Олесь Доній виконав свою обіцянку і Гуляйполе цього року знову стало столицею анархії. Але про все по порядку.

Фотозвіт порталу
(с) bizzy

Дібравшись до Гуляйполя перше, що кидається в очі, це чому на в’їзді знаходиться напис «місто». Жоден з місцевих жителів, з якими я мав змогу поспілкуватися, не назвав його так ― називали, в кращому випадку, «смт». Але у всьому є свої плюси і маленьке містечко надавало якоїсь інтимності та дружньої атмосфери. А ось люди, які за три попередні роки зрозуміли, що можна заробляти гроші, здаючи в оренду кімнати-квартири, цього року просто оскаженіли. Я платив за старим знайомством 35 грн. за ніч, а взагалі найменша ціна, яку ми зустріли, була 50 грн., та й у не найкращих умовах. А от любителі природи могли заплатити за вхід 80 грн., замість звичайних 50, та отримати можливість ставити намет на території стадіону «Сільмаш», де проходило основне дійство, а також відвідувати усі нічні програми. 

Щодо самого фестивалю, то він, як завжди, проводився на належному рівні. Характерною відмінністю цього року стала перевага у битві література-музика на сторону першої. Постійні літературні перформанси, такі як «Поетичні читання з тачанки», «Поетичний боді-арт» (оголених дівчат розмальовують віршами), день народження Сергія Жадана (з презентацією нової книжки «Лілі Марлен» та кількох нових пісень із «Собаками в космосі» та гуртом «Крапка»), конкурували з нововведенням ― «Поетичною вітрянкою» (вірші лунали з величезної повітряної кулі). Також не залишали байдужими й інші перформанси, не пов’язані з літературою, ― це і перше махновське весілля, битва барабанщиків, «Томатний лідер нації» (шоу за участі портретів «улюблених» діячів нашої країни та відбірних томатів), презентація українського перекладу нашумівшого фільму «Бруно», відкриття пам’ятнику Нестору Махну та інші.

Музична ж частина проявлялася, як на основній сцені, так і в Будинку Культури та мілібарі-наметах. Так у БК виступав харківський театр «19» (усі разом згадали Сергія Бабкіна), Сергій Жадан з «Собаками в космосі» та гуртом «Крапка», на другий день можна було почути друзяк Кетті Перрі― «Los Kolorados» та скажений гурт «Хамермман Знищує Віруси». Також, до речі, у БК була величезна відео програма, де презентували андерграундові кліпи, аматорське відео, мобільне кіно тощо.

Основна сцена першого дня разом з ведучими Артемом Полежакою та Русланом Півнем, представила наступних виконавців. Гурт «Кука та банда» запропонував зіграти у гру «Уемблі» і уявити, що ми на цьому стадіоні і реагувати відповідно. Представили хлопці деякі кавери, свої пісні та особливо запам’яталися ямайська пісні «Околє Боколє», слів якої не розуміють навіть виконавці.

Естафету перейняли романтики зі «С.К.А.Й.». Виступ дійсно класний, бо гурт може поєднувати у собі драйвове та ліричне, та й грамотно змішувати це. Під першу пісню «BestДруг» кількість людей біля сцени збільшилась втричі, і тепер більше було схоже на «Уемблі». Наступним пунктом програми були вже майже прописані у Гуляйполі гурт «Мертвий півень». Класики українського року, як завжди, були на висоті ― іноді навіть дивуєшся такій зіграності колективу. Міхасько Барбара палив і читав тексти з аркушу, Роман Чайка витворяв з гітарою щось незрозуміле, публіка шаленіла. Закривали перший день «Топоркестра» з незрозумілими віршами та музикою «на любітєля». Чому хедлайнерами стали саме вони ― питання риторичне.

День другий був більш панківськім, розбишацьким і веселим. Після сотого вже звучання на фестивалі його нового гімну «Любо, братці, любо» у виконанні Едуарда Драча, на сцені з’явились київські панки «Брем Стокер». Тут і почалося! Похваливши організаторів першого дня, за те, що на стадіоні тепер є газон і пилюки немає, я передумав і забрав свої слова назад другого дня, коли під сценою відбувалося справжнє місиво, на сцені стрибали хлопці з ірокезами, а на все це спокійно та в марлевих пов’язках дивились органи правопорядку. Сам же виступ був по-панківські драйвовим і залишатись на місці було важкувато. Другим пунктом на сцені з’явились виконавці пісні Катерини Перової«HotnCold» ― «Los Kolorados». Чомусь одразу згадався «ТІК». Далі було висунення махновського кандидата у президенти ― Артема Полежаки. Увесь цей масовий культ назвали «Чорною Радою». Далі на сцені з’явились харків’яни «Собаки в космосі», щоправда цього разу без Жадана. СКА-СКА-СКА та ще раз СКА. Ось як можна охарактеризувати виступ. Нещодавно в гурт влився клавішник і це додало веселій музиці команди трошки інтелігентності. А ось у слухачів клавішника не з’явилось, тому вони, забивши на цю саму інтелігентність, стрибали, шалено дригаючи кінцівками. Далі на сцені рокабіллі від рівненської команди «OT VINTA!». Представлені нові пісні, відіграні найкращі старі, неперевершені діалоги Юрка Журавля із публікою, салют з гітар ― ось це і є один з найкращих виступів на фесті. І вже насамкінець на сцені з’явились «москалі з дружньою місією»

гурт «SVобода» з Санкт-Петербургу. Доволі дивно, але хлопці представили повністю україномовну програму, а переклад «кіношної» «Мама – анархия» запросто може претендувати на гімн фестивалю.

А завершувалось все не дуже добре. Організатор Олесь Доній оголосив зі сцени, що напевно це буде останній фест у Гуляйполі. Причиною тому всьому жадібність місцевих жителів, постійні утиски місцевої влади (зокрема спроба зняти з виробництва футболки з написом «Вчіть, б***ь, нашу мову!», які були розроблені в пам’ять письменника Юрія Покальчука), та спроби влади зробити фестиваль більш форматним. На ось такій песимістичній ноті завершився четвертий, але, сподіваємось що не останній «День Незалежності з Махном» у Гуляйполі.

Фотозвіт порталу
(с) bizzy

 

КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

ОСТАННІ НОВИНИ

Мистецтво | Національний круглий стіл

Віра, релігія | Національний круглий стіл

Екологія | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Медицина здорової громади | Парафіївка

ДеЦе? | Затоплене село | Бакота

Щастя як мета | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Смітити заборонено | Канів

ДеЦе? | Село і гроші | Сергіївка

Мова | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Місто-Парк | Хотин

ДеЦе? | Шериф з Волині | Мирогоща

ДеЦе? | Яблуневий шлях | Северинівка

Історія | Національний круглий стіл

ДеЦе? | Катамаран замість маршрутки | Радісний сад

ДеЦе? | Рожеве море | Сиваш

ДеЦе? | Самі собі пожежники | Космач

Культура діалогу | Національний круглий стіл

Трансформація української національної ідеї

Трансформація національної ідеї

Президентський клуб: Підсумки

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»