СТАТТІ ТА РЕПОРТАЖІ

Анархія в Гуляйполі. Киян запросили відсвяткувати “День Незалежності з Махном”

14.08.2008 19:00

Олеся НАЙДЮК “Хрещатик”. Фото Миколи ТИМЧЕНКА

Оскільки фестиваль, котрий втретє відбудеться у містечку Гуляйполе Запорізької області, триває під брендом українського анархіста номер один Нестора Махна, презентація цієї події, що відбулася у середу біля столичного Українського дому, мала відповідні вигляд, дух, звук і навіть запах.

Організатори акції — мистецьке об’єднання “Остання барикада”, озброєні кулеметами та вбрані майже у махновську одежу, — дісталися Європейської площі на тачанці з символічними чорними прапорами, запряженій кіньми. Шокуючи пересічних громадян, екіпаж розташувався біля інформаційної агенції УНІАН, де, супроводжуваний дрібним барабанним боєм та оточений об’єктивами камер численних теле- та фоторепортерів, розпочав власне презентацію фесту, так званий літературно-клінічний перформанс “Взяття УНІАНу”.

Тачанка слугувала п’єдесталом для окупантів, чи, інакше сказати, виконувала функцію сцени. По черзі на неї сходили учасники презентації: політолог Олесь Доній, ведучий проекту, меланхолійний та експресивний водночас київський бард Едуард Драч, ексцентричний письменник-слемер Артем Полежака та епатажна письменниця Світлана Поваляєва. Попри те, що кожен із них здебільше говорив загалом про себе, звісно, своєю творчістю, із виступів неважко було здогадатися, якими в цілому будуть дух та атмосфера фестивалю “З Махном”.

А буде це щось на зразок літературно-музичного карнавалу. Судіть самі з програми фесту: “Махновські читання”, “Літературний аукціон”, “Бардівська ватра”, “Томатний лідер нації”, “Гонки на тачанках”, “Поетичний боді-арт”, “Хата-читальня лірника Сашка”, виступи найцікавіших українських (“Бумбокс”, “Мертвий півень”, “Крихітка Цахес”) та молдавських (“Zdob si Zdub”) гуртів і вітчизняних та білоруських поетів, кінопокази фільмів про Махна, і на додачу шоу Луганського кінного театру.

Крім того, обіцяють політичну буфонаду. У вигляді макетів на фестивалі будуть присутні найвідоміші керівники держави, усілякі маніпулювання, над котрими, в тому числі й кидання в них помідорами з боку простих смертних, не лише дозволятимуть, а й схвалюватимуть.

Таким чином “махновці” вирішили створити альтернативу традиційному офіційному, “чиновницькому” святкуванню головного патріотичного свята країни, Дня Незалежності, де у дружніх відносинах між собою будуть не лише сучасні українські високопосадовці, а й навіть Нестор Махно із Симоном Петлюрою.

КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

ОСТАННІ СТАТТІ

Сергій Тримбач: «Книги не обираю, радше вони обирають мене»

«Поєднаємо патріотизм зі здоровим глуздом»

Під час презентації книги Ульяненка люди познімали з себе одяг

Брати Капранови дали десять порад публіцисту

Серед багатих українців стало модним дарувати "круті" книжки

Обіцянка – не цяцянка!

Приблудна культура

Перший гайдамака в Україні

Я відведу тебе в музей сексу

Лірика одинаків

Ліна Костенко: Усяка наволоч український народ принижує, а він десь загубив у собі відпорність

Тарас Чубай Наш партизан

Сергій Жадан: Мені цікаво дивитися вітчизняну порнуху

Жадан обійшов Толстого

Донию понравился анекдот Бенюка о богатом дядюшке

Про те, як донецькі люблять наш фест...

Така от <...> мода?

Із щоденника Сергія Федаки. Жадан

Роксоляна Свято : Сад без огорож

Зачарована стежина уяви – 2

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»