СТАТТІ ТА РЕПОРТАЖІ

Про те, як донецькі люблять наш фест...

13.10.2009 14:14



 

23 та 24 серпня у місті Гуляйполе, що на Запоріжжі, відбувся четвертий літературно-музичний фестиваль «День Незалежності з Махном» під патронатом Громадської організації «Мистецьке об’єднання Остання Барикада». Обране місце проведення заходу не випадкове, адже саме тут народився і жив відомий анархіст Нестор Іванович Махно.

Впродовж цих двох днів різноманітні культурні заходи охопили всі куточки міста. Ведучими були Руслан Півень та Артем Полежака. Останній цього року виступав у ролі хитрого єврейського парубка.



Відкрився фестиваль на стадіоні «Сільмаш» іронічним «Махновським весіллям» сатири стичного персонажу Селика і письменниця Аліни Сваровськи. Дійство супроводжувалося гуляннями, співами і танцями народних майстрів.

«Не зважаючи на економічну кризу, цей захід відбувся. Вже вчетверте. Мета заходу – популяризувати українське. Ми обрали агресивний шлях пропагування, бо саме так можна досягти результатів. Але, в той же час, ніхто нічого не нав’язує. Ми намагаємося людям дати вибір. Так, я себе змусив добре вивчити українську мову, проте це було моє власне рішення», - сказав голова оргкомітету Олесь Доній.



Опівдні почалася літературна частина програми, де українські поети, піднявшись на махновську тачанку, читали охочим свої твори. Так зване «Донецьке земляцтво» яке складалося зі Станіслави Орловської, Віктора Семерніна, Ірини Метелиці, а також Сашка Демченка, також порадувало виступами на публіці. Власне, окрім донецьких поетів на фест з’їхалися представники з Криму, Закарпаття, Запоріжжя, Харкова та Києва.

Далі відбулася картинна хода містом. До колекції увійшли доробки художників-членів «Останньої барикади» - Мухарського, Пінчука. Ці твори мистецтва були передані до центрального будинку культури Гуляйполя, де потім всі глядачі мали ознайомитися з ними.

О четвертій годині на стадіоні відбулося щось неймовірне. Усі бажаючі мали змогу побитися подушками. Протягом п’ятнадцяти хвилин не тільки хлопці, але і войовничо налаштовані дівчата з усіх сил били один одного. Переможцем став учасник, в якого першого розірвалося знаряддя для нанесення ударів. Друге місце виборов великий лисий чоловік в оригінальній футболці, третьою на трон піднялася дівчина.

Родзинкою першого дня фестивалю став поетичний боді-арт. Шістьом учасниками, серед них були власне Олесь Доній, Лірник Сашко, Сашко Полежака та інші творчі особи довелося размольовувати оголені жіночі тіла. Глядачі, переважно чоловіки, з неймовірним задоволенням спостерігали за рухами пензлів по гарних жіночих формах. Переможцем розпису став Лірник Сашко, який обмалював дівчину власними віршами.



Ввечері у повітря була піднята повітряна куля з літературними митцями на борту. Завершила насічений день музична частина. З початку розігрівати публіку на велику сцену вийшов тернопільський гурт «С.К.А.Й», далі естафету підхопила група «Мертвий півень», а крапку поставили виконавці з «ТопорОркестру».

Святковий День 24-го серпня пройшов не менш яскраво, ніж попередній. Так, біля центрального будинку культури було відкрито пам’ятник Нестору Махну. Перед відкриттям для публіки кілька патріотичних композицій зіграв вітчизняний бард Едуард Драч.

В урочистостях з нагоди відкриття взяли участь міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, народні депутати Тарас Стецьків та Олесь Доній, міський голова Гуляйполя та голова райдержадміністрації.

«Багато в українській історії було різноманітних постатей, але лише до загонів Махна добровільна приєдналася майже третя частина селянства. І цей дух, дух козацтва і свободи ще й досі живий серед гуляйпільців», - сказав міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.



Потім публіка розважалися у конкурсі «Томатний лідер нації». Усі охочі, купивши помідор, мали змогу обкидати полотна з намальованими обличчями,схожими на українських політиків. Серед них можна було впізнати Віктора Ющенка, Петра Симоненка, Арсенія Яценюка, Юлію Тимошенко і Віктора Януковича. Перемогла жінка з косою, її скатертину заплямували найбільше.

Завершив святкування 18-річниці Незалежності виступ гуртів: «Бремстокер», «Собаки в космосі», «Ot Vinta» та російського гурту «Свобода», що співав українською.



Ось і завершився вже традиційний «День Незалежності з Махном». Важко передати святкову атмосферу, що панувала серед гостей і учасників фестивалю. Молодь з різних регіонів єдналася навколо нічного багаття, співала пісні під гитару і просто насолоджувалася мільйонами зірок на чистому гуляйпільському небі.

Дивіться також:

Українські поети пишуть на голих дівчатах (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Влад Беспалов

http://ngo.donetsk.ua/donsociety/9077


КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

ОСТАННІ СТАТТІ

Сергій Тримбач: «Книги не обираю, радше вони обирають мене»

«Поєднаємо патріотизм зі здоровим глуздом»

Під час презентації книги Ульяненка люди познімали з себе одяг

Брати Капранови дали десять порад публіцисту

Серед багатих українців стало модним дарувати "круті" книжки

Обіцянка – не цяцянка!

Приблудна культура

Перший гайдамака в Україні

Я відведу тебе в музей сексу

Лірика одинаків

Ліна Костенко: Усяка наволоч український народ принижує, а він десь загубив у собі відпорність

Тарас Чубай Наш партизан

Сергій Жадан: Мені цікаво дивитися вітчизняну порнуху

Жадан обійшов Толстого

Донию понравился анекдот Бенюка о богатом дядюшке

Про те, як донецькі люблять наш фест...

Така от <...> мода?

Із щоденника Сергія Федаки. Жадан

Роксоляна Свято : Сад без огорож

Зачарована стежина уяви – 2

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»