СТАТТІ ТА РЕПОРТАЖІ

«Погані книжки я не читаю» - Марко Галаневич

29.12.2008 11:16



Назва «Даха Браха» перекладається зі старослов’янської як «давати-брати». Багато хто з прихильників творчості цього гурту стверджує, що саме так і відбувається під час виступів «дахабрахівців»: виконавці віддають глядачам шалену енергію. Та хто б сумнівався – вони виконують українські пісні, яким понад 200 років. Ці тексти збагачені містичним значенням та старовинним духом тих часів, коли люди знали, де саме притаїлася квітуча папороть, а де розквітла рута. Про містику і літературу – Марко, учасник гурту «Даха Браха» та актор театру «ДАХ» .

 - Мабуть, щоб грати етно-хаус, потрібно читати спеціальну літературу?
 - Ні, якщо йдеться про музику, то я її слухаю, а не читаю про неї, також дивлюсь на DVD концерти. Про життя музикантів не читаю, можливо, через те, що я вийшов не з музичного середовища, а з філологів. Я закінчив Інститут філології, закінчив акторську школу, перейшов у театр і лише після того почав займатися музикою. Власне, серйозно, професійно займаюся музикою не більше 3 років. Нещодавно мені до рук потрапило старе видання біографії Чарлі Чапліна. Вона мені була цікавіша за музикантську. Думаю, що просто ще не дійшов до Бобів Діланів.

 - А що взагалі читаєш?
 - З останнього мені сподобався норвезький автор Ерленд Лу, я не зустрічав його в українському перекладі, читав російською. Я б навіть відніс цю книгу до такої знакової події, прочитав її за одну ніч і почав дещо інакше дивитися на світ, все стало простіше й складніше водночас, до багатьох речей почав ставитися трепетніше. Також нещодавно за порадою «Друга читача» купив собі книгу про рицарів Сапковського, почитав – цікаво! Взагалі, намагаюся бути в контексті сучасної української літератури, але щоб когось виділити – порадити не можу. Мені прикро, коли на прохання людини не з українського середовища порадити їй щось почитати із сучасної української літератури я починаю перелічувати прізвища письменників, які просто модні.

 - Складається враження, що сучасні українські книжки погані?
 - Ні, так не можна казати. Погані книжки я взагалі не читаю. Беру в руки, гортаю, бачу, що вона погана, і не читаю. Наприклад, коли мова кострубата, від сюжету віє несправжністю, штучністю. На жаль, в сучасній українській літературі такого багато. Такі книги не можуть задовольнити мої читацькі потреби.

 - То тобі взагалі не подобаються сучасні українські письменники?
 - Чому ж? Мені подобається Тарас Прохасько. Мене вразила Марія Матіос, я її не читав, але я чув уривок із її тексту зі сцени. Він мені так сподобався, що я попросив книгу, аби прочитати, що й збираюся зробити найближчим часом.

 - А взагалі, як знаходиш час для читання?
 - Найбільше читаю влітку, коли ми їдемо на гастролі, читаю у транспорті. В такому випадку читання допомагає і скоротати час, і дізнатися щось нове.

 - Ти намагаєшся себе проявити у різних іпостасях: граєш у театрі, співаєш у гурті. Як щодо письменництва?
 - Є певні плани, що я б хотів написати. Але про це говорити зарано, і говорити про мене як про майбутнього письменника не варто. Але невеличкий письменницький досвід маю: ще в університеті ми з дружиною написали разом п’єсу «Риба». Її навіть видали в університетському збірнику «Сві-й-танок» під псевдонімом Наталка Марко. Так що я трошки драматург.

 - А ставити її не намагалися?
 - Ми спробували, але щось не вийшло. Все–таки до Шоу і Шекспіра вона не дотягує. Тому зійшлися на тому, що краще ставити Шекспіра.

 - А яка твоя найулюбленіша роль? І чи зіграв ту роль, про яку мрієш?
 - Роль, яка мені подобається, це та, яка дає більше можливостей пограти і погратися. На сьогодні для мене це роль попа в «Українському декамероні». Роль, про яку мрію, ще не зіграв. Мені б хотілося зіграти якусь підлу і злу людину. Можливо, Мефістофеля...

 - Ти мрієш про досить містичну роль, а з ким із письменників хотів би зустрітися? Певно, теж із якимсь містиком?
 - Ні, містика і так завжди поруч, ти її впізнаєш без клопоту. Гадаю, що не варто її накликати чи кликати на зустріч. Із літераторів, гадаю, цікаво було б зустрітися з Юрієм Андруховичем, мені подобаються його статті та есеї, вони написані «живо». Гадаю, що у спілкуванні Андрухович дуже цікава особистість. Хотів би зустрітися з Іваном Малковичем, я дуже його поважаю, для мене це один із найвизначніших героїв української культури. У нього болить серце за Україну. Він говорить про це і робить бездоганно свою справу. Його книжки зроблені високопрофесійно, з любов’ю. Я поважаю таких людей і хотів би набратися у них життєвого досвіду.

 - Ти негативно ставишся до містики, але ж репертуар театру включає «Містичну Україну», ви використовуєте багато старих речей?
 - Дійсно, ми маємо цикл «Україна містична», в ній три вистави з циклу Шекспірівських творів. Чому Україна? Бо там є українські відьми, українська містика, українські заклинальні пісні. Містика присутня в нашому житті, нікуди від цього не втекти, та й не варто. Українці ніколи від неї не тікали, вони просто з нею жили. І сприймали як таку. Нас дійсно оточує містика: старі речі, старий одяг, він комусь належав, енергія попереднього власника передалася речі. Те саме стосується і пісень, які ми виконуємо. Тексти зібрані дівчатами з нашого гурту, співалися 100-200 років тому: гаївки, щедрівки, веснянки. Якщо пісню співають протягом 100, 500, 1000 років, вона набуває певної енергетики, яку ми намагаємося відтворити, передати слухачам.

 - Захоплення магічними текстами, мабуть, тягнеться з дитинства?
 - Не знаю. Я виростав у селі, мої батьки – вчителі. Але, можливо, саме з дитинства, бо мені дуже подобалося, як співає моя бабуся і вся родина на якомусь святі.

 - У дитинстві любив читати?
 - В дитинстві читати не любив. Коли є футбол, то вибір іде на користь футболу чи стрілянню з рогатки. Але читав, доводилося, бо батьки – вчителі. Були книжки, які запам’яталися на все життя, одна з них –  «Брати Лев’яче Серце» Астрід Ліндгрен. Багато довелося читати в університеті, чим я йому найбільше і завдячую. Мій одногрупник жартував, що кожній людині перед тим, як вибрати дорогу в своєму житті, треба закінчити філологію. Адже в такому разі маєш справу зі світовою та українською літературою, про все дізнаєшся, виховується твоє світосприйняття.

Спілкувалася Іра Татаренко, «Друг читача»


КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

ОСТАННІ СТАТТІ

Сергій Тримбач: «Книги не обираю, радше вони обирають мене»

«Поєднаємо патріотизм зі здоровим глуздом»

Під час презентації книги Ульяненка люди познімали з себе одяг

Брати Капранови дали десять порад публіцисту

Серед багатих українців стало модним дарувати "круті" книжки

Обіцянка – не цяцянка!

Приблудна культура

Перший гайдамака в Україні

Я відведу тебе в музей сексу

Лірика одинаків

Ліна Костенко: Усяка наволоч український народ принижує, а він десь загубив у собі відпорність

Тарас Чубай Наш партизан

Сергій Жадан: Мені цікаво дивитися вітчизняну порнуху

Жадан обійшов Толстого

Донию понравился анекдот Бенюка о богатом дядюшке

Про те, як донецькі люблять наш фест...

Така от <...> мода?

Із щоденника Сергія Федаки. Жадан

Роксоляна Свято : Сад без огорож

Зачарована стежина уяви – 2

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»