СТАТТІ ТА РЕПОРТАЖІ

Сергій Пантюк: "Ми - генерація, яка перемолола в собі абсолютно дикий злам епох"

14.11.2008 11:15



- Сергію, гадаю, розмову варто розпочати з того, як усе починалось...

- Все починається з любові й поезії. Сонячне дитинство, турботлива й лагідна прабабуся Марфа Антонівна Франчук, світла їй пам’ять. Вона читала лише дві книги – неймовірно древню Псалтир та шевченків «Кобзар», виданий десь на початку ХХ століття. По їхніх сторінках ця унікальна жінка і навчила мене читати в трьохрічному віці, а згодом і писати, правда, друкованими літерами і з «ятями» замість «і». Аж у школі перевчали.

А ще моя прабабуся знала безліч усякого фольклору – пісень, казок, загадок, народних ігор та приповідок. Чиї ж, як не мої вуха, були найбільше вдячними? Звідси і виник перший «творчий проект» – я переробив кінцівку пісні «Їхали козаки із Дону додому» на хепі-ендову, бо ніяк не міг дитячим розумом збагнути – за що вони спалили бідну Галю…

 

- Дев’яностники – особлива літературна генерація, про представників якої ходять легенди. Чи можна їх, на Вашу думку, назвати поколінням, яке збулося?

- Зараз окремі письменники і критики прагнуть зробити «модною» думку про недоцільність поділу письменників на покоління. В чомусь я з цим згоден, бо від будь-якого розкладання на полички віє штучністю і нафталіном. Але явище «дев’яностництва» існує, і настане час, коли його вивчатимуть не менше, ніж «шістьдесятництво». Чому? Бо це генерація, яка перемолола в собі абсолютно дикий злам епох підчас свого ж суспільного становлення. І цим вона унікальна й цікава. Нас зачепили «гарячі точки», переслідування з боку влади, добивала тупа і безпросвітна соціалка. Наш світогляд формувався у період, прихід якого ревно накликав Цой і який звучав прокляттям у вустах старих і мудрих китайців. Ми – постсовкова «єдність суперечностей», тому всі дружні й питущі.

Так, це різні люди, різні стилі й естетичні засади, але енергетика творчості надзвичайно схожа. Почитайте вірші щойно, на жаль, померлого Василя Кожелянка з Чернівців, якому на час виходу першої збірки (1993 р.) було 36 років і співставте їх з віршами з першої книжки донецько-харківського Сергія Жадана, якому тоді ще й 20-ти не виповнилося, і все стане зрозумілим.

І ще одне – від покоління «дев’яностників» наша література і її споживач отримають ще не один приємний сюрприз.

 

- Сергій Пантюк – поет, прозаїк, видавець, організатор мистецьких акцій. Яка з цих іпостасей Вам найближча?

- «А ще він картини малює!» - таку шпильку відпустив колись на одному з поважних зібрань гострий Олесь Ульяненко, коли з трибуни перераховували регалії одного поважного письменника. Тому, коли говорять про мою різнобічну діяльність, почуваюся трохи ніяково. Так, я прагну бути універсальним і суспільно активним, бо в мене є чітка мета – максимальний розвиток та популяризація української культури. І найбільшою винагородою для мене є той момент, коли я бачу результат. Але наступного ранку я вже прокидаюся невдоволеним і починаю придумувати щось нове. І жодного значення – в якому напрямку, головне, щоб постійно щось робилося.

До речі, письменник і видавець – іпостасі, між якими неодмінно мав би бути присутній конфлікт інтересів. Я переміг у собі цей стереотип – до кінця року я знову випущу на книжковий ринок України нові геніальні твори відомих і поки що не дуже відомих авторів.

 

- Ви багато подорожуєте. Яке з міст України є найсприятливішим для роботи зі словом?

- В Україні є чимало енергетично насичених міст. Але у серці мого Всесвіту знаходиться Сокілець – село, в якому народився. За ним – Кам’янець (не люблю отого хвостика «-Подільський», його штучно доточили), де минали дитинство і юність, Чернівці, Львів і Київ. Окрема тема – мандри до моря – там також пишеться «як по маслу».

 

- Сім’я для літератора – перешкода чи джерело натхнення?

- Якби була перешкодою, я б, мабуть, її не створював. Це тил, генератор і прискорювач водночас. Буває, іноді лінь напосідає на плечі, починаєш вигадувати собі якусь депресію, запій чи іншу дурню. І ось тоді моя Тетянка береться за мене всерйоз. Жартую, звичайно. Але, якби не дружина і «найбільший неслухняник» - син Яромир, навряд чи побачили б світ мої останні чотири книжки з романом включно. Це факт!

 

- Сергій Жадан колись висловився про те, що для кіно, як і для поезії існує обмежене коло тем. Про що писав, пише і писатиме Сергій Пантюк?

- Все у цьому світі так чи інакше обмежене, крім любові і смерті. Все решта крутиться довкола. І споконвіку товклися тут тисячі і тисячі письменників. Але, мабуть, ще не народився такий геній, який зумів би «затерти» ці теми. Скільки нас – стільки й любовей та смертей: неповторних, індивідуальних, інакших.

А ще – після народження Яромира я відкрив для себе такий феномен як дитяча душа. І тут я раптом запитав себе – а чому ніколи не прагнув туди проникнути? Певне, не розумів, і не відчував. Тож тепер все більше пишу і, дасть Бог, надалі писатиму тексти для дітей. Можливо невдовзі все це матеріалізується в гарненьку книжку.

Також на стадії фінішу – збірка новел та ще одна поетична книжка.

 

- Яку роль у Вашому житті відіграло літературне середовище?

- Думаю, вирішальну. Коли ти сам, почуваєшся сліпцем, або, принаймні, підсліпкуватим. Коли ж опиняєшся у зграї – стережіться, вороги! ?

 

- Розкажіть, будь ласка, про Ваш проект «Інша література».

- Проект це не мій, а всеукраїнський, і концепцію його придумав страшенно креативний і талановитий Борис Гуменюк. Він виплекав паросток, потім приєдналися інші побратими, ну і я вже себе садівником призначив для того паростка… От і виросло височеньке деревце.

На моє відчуття, "Інша література"- це не проект, а постійне і серйозне формування нормального мистецького середовища, відкритого і цивілізованого, трьома китами якого є справжня свобода слова, взаємодовіра та доброзичливість. Ми поки що не прагнемо формалізовувати наше існування, бо одразу ж може виникнути небезпека або такого собі офіціозу та забронзовіння як Спілка письменників України, або віртуального гойдання на розкрученому бренді як АУП. Тому "Інша література" - це всі, хто талановитий, креативний і активний, а ще – протистоїть підміні справжнього мистецтва примітивною попсою.

 

- І наостанок побажання читачам від Сергія Пантюка.

- Я завжди бажаю всім добра, удачі і здоров’я, навіть своїм недоброзичливцям. Роблю це щиро, тому, сподіваюся, що Бог чує мої побажання й відповідно на них реагує. ?

 

 

Розмовляла Наталя Пасічник

http://artvertep.dp.ua/authors/4113/article/7244.html


КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

ОСТАННІ СТАТТІ

Сергій Тримбач: «Книги не обираю, радше вони обирають мене»

«Поєднаємо патріотизм зі здоровим глуздом»

Під час презентації книги Ульяненка люди познімали з себе одяг

Брати Капранови дали десять порад публіцисту

Серед багатих українців стало модним дарувати "круті" книжки

Обіцянка – не цяцянка!

Приблудна культура

Перший гайдамака в Україні

Я відведу тебе в музей сексу

Лірика одинаків

Ліна Костенко: Усяка наволоч український народ принижує, а він десь загубив у собі відпорність

Тарас Чубай Наш партизан

Сергій Жадан: Мені цікаво дивитися вітчизняну порнуху

Жадан обійшов Толстого

Донию понравился анекдот Бенюка о богатом дядюшке

Про те, як донецькі люблять наш фест...

Така от <...> мода?

Із щоденника Сергія Федаки. Жадан

Роксоляна Свято : Сад без огорож

Зачарована стежина уяви – 2

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»