СТАТТІ ТА РЕПОРТАЖІ

Жадан обійшов Толстого

09.03.2010 12:32

Книга харків’янина Жадана набрала найбільше очок серед понад тисячі новинок, розповіла «Німецькій хвилі» літературний оглядач тижневика «Die Zeit» Іріс Радіш. На замовлення SWR вона разом із понад 30 критиками щомісяця складає список із десяти рекомендованих книжок. В січні 2010-го цей список очолила збірка Сергія Жадана «Гімн демократичної молоді», німецький переклад якої вийшов у видавництві Suhrkamp.

«Ця книжка сподобалася нам, критикам, своєю мовою – вона дуже лірична, дуже експресивна, в неї є щось від анархізму, і вона дуже весела»,- каже Іріс Радіш. «Гімн демократичної молоді» - це історії про Україну 1990-х років, тобто в період трансформації суспільства. Як сказано в анотації видавництва, герої Жадана «мають витончені бізнес-ідеї: хтось відкриває бюро ритуальних послуг, а хтось торгує візами і повіями на кордоні з ЄС».

Для німецького читача, каже оглядач Іріс Радіш, «сатирично-меланхолійні» історії зі східноукраїнського Харкова «дуже цікаві». Одна з причин – контраст між «розміреним і розпланованим, а інколи й нудним» життям у Німеччині та «дещо хаотичними» умовами в Україні. Її особисто зворушує думка про марність зусиль, якою завершується книжка Жадана: «Кожна спроба створити щось довготривале в цьому житті заздалегідь приречена на провал, це нібито ти намагаєшся побудувати щось у швидкій воді – вона змиває будматеріал і оминає тебе, холодна і байдужа».

На сьомому місці в січневому списку SWR – знаменитий роман Льва Толстого «Анна Кареніна». Але це не означає, що німецькі критики оцінюють молодого українського автора вище, ніж російського класика ХІХ століття. «Ми обрали книжку Толстого, бо ми радимо прочитати новий переклад роману німецькою мовою. Тобто це не літературна оцінка – Толстой гірше Жадана»,- каже Іріс Радіш.

 

http://culture.unian.net/ukr/detail/188066

КОМЕНТАРІ

Ім’я

Коментар

Введіть код,
зображений на малюнку

ОСТАННІ СТАТТІ

Сергій Тримбач: «Книги не обираю, радше вони обирають мене»

«Поєднаємо патріотизм зі здоровим глуздом»

Під час презентації книги Ульяненка люди познімали з себе одяг

Брати Капранови дали десять порад публіцисту

Серед багатих українців стало модним дарувати "круті" книжки

Обіцянка – не цяцянка!

Приблудна культура

Перший гайдамака в Україні

Я відведу тебе в музей сексу

Лірика одинаків

Ліна Костенко: Усяка наволоч український народ принижує, а він десь загубив у собі відпорність

Тарас Чубай Наш партизан

Сергій Жадан: Мені цікаво дивитися вітчизняну порнуху

Жадан обійшов Толстого

Донию понравился анекдот Бенюка о богатом дядюшке

Про те, як донецькі люблять наш фест...

Така от <...> мода?

Із щоденника Сергія Федаки. Жадан

Роксоляна Свято : Сад без огорож

Зачарована стежина уяви – 2

Всі права застережені.

© 2008 Мистецьке об'єднання «ОsтаNNя Барикада»